DPF / EGR /AdBlue Servis

DPF (Dizel Partikül Filtresi)

DPF (Dizel Partikül Filtresi)  Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde biliyoruz ki araç emisyon değerleri hava şartlarından dolayı çok fazla sertleşti üreticiler bu normlara uymak için dizel araçlarda kullanılan susturucuyu andıran ünitedir.

Bazı Euro 4 araçlarda fakat Euro 5 ve Euro 6 araçlarda zorunlu kılınmış olan  Bu üniteler motordan atılan gazların ilk olarak uğradığı yerdir carbon oranını düşürmek için ilk önce bu gözenekli çok daralan yerden geçerler çünkü carbonların geçemeyenleri filtrenin içinde kalır yüksek egzoz sıcaklığı görmeden yanıp yok olmadıkları için burada yanıp yok olmayı beklerler

Basınç sensörleri dizel partikül filtre sindeki kurum tortusunun seviyesini ölçer ve filtrede kritik kurum seviyesi teşhis edildiğinde ve uygun koşullar da oluşmuş ise re jenerasyon işlemi başlar. bu işlem dpf
600~650 °C’ ye  ulaştığında carbonlar yanmaya başlar basınç sensörlerinin kontrolü altında doluluk oranına göre işlemde kalır.

DPF’nin tıkanmasını önlemek için, filtre içinde biriken partiküllerin düzenli olarak yakılmak suretiyle temizlenmesi gerekir.

Genel olarak DPF aşağıdaki sebeplerden tıkanır:

  • Düşük kaliteli yakıt,
  • Düşük hızda ve dur-kalklı trafikte uzun süreli araç kullanımı,
  • Aracı rölantide uzun süre çalıştırmak,
  • Yanlış spesifikasyonda yağ kullanımı.

Yeni çıkan tüm dizel araçlarda bulunan DPF, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda re jenerasyon işlemi ile dahi temizlenemeyecek duruma gelebilir ve değişimi gerekebilir

unnamed
dpf 800x480 1

Adblue Nedir ?

Adblue; su berraklığında olan % 32,5’i temizlenmiş üreden oluşan, dizel yakıtlı ağır hizmet taşıtlarının oluşturduğu Nox-emisyonunu kimyasal olarak azaltmakta kullanılan,  demineralleştirilmiş suya katılarak üretilmiş toksik olmayan bir maddedir. Adblue bir markadır ve adblue marka hakları Otomobil Endüstrisi Derneği tarafından korunmaktadır. AdBlue, VDA (Verband der Automobilindustrie) firmasına ait tescilli bir ticari markadır ve lisansla kullanılmaktadır.

Adblue ne için kullanılır?

AdBlue scr Katolizatörlerinin ürettiği gazları temizlemek ve dizel yakıtlı ağır hizmet taşıtlarının oluşturduğu azot oksit salınımını azaltmak için kullanılır. Gaz çıkışını  yani Nox-emisyonunu ortalama %90 azaltır.

adblue nedir 6105082ee0f32

Adblue zararlı mıdır?

AdBlue patlayıcı bir madde değildir. Çevreye zararlıdır ve taşınabilir sıvıların minimum  risk kategorisinde sınıflandırılmaktadır. AdBlue aşındırıcı özelliğe sahiptir. Adblue’nun kullanımı ve depolanması için belli başlı bazı malzemeler gereklidir.

Adblue kullanımı

AdBlue teknolojisi sayesinde zehirli gazların temizlenmesi sağlanmaktadır. bu güne kadar sadece ticari araçlarda kullanılmıştır. Kamyon ve tırların Euro5 normuna ulaşabilmesi için kullanılmaktadır.

AdBlue’nun özellikleri

1. AdBlue toksik değildir ve uygun şekilde kullanılırsa insanlara, hayvanlara veya çevreye karşı herhangi bir risk oluşturmaz.
2. AdBlue ile çalışılırken alınması gereken önlemler arasında deri ve gözlerle temas etmesinden kaçınmak bulunmaktadır. Adblue eğer zemine dökülürse kayma tehlikesi gösterir.
3. Temizleme yöntemleri, mekanik olarak toplamak ve bertaraf etmek üzere uygun kaplarda biriktirmektir.
4. AdBlue yanıcı değildir.
5. AdBlue – 11,5 °C’de donmaya başlar.
6. AdBlue donduktan sonra da kullanılabilir. AdBlue eridikten sonra sorunsuzca kullanılabilir.
7. Kristalizasyon veya dökülenleri bertaraf etmenin en iyi yolu su ile yıkamaktır.

EGR Nedir ?

Egzoz gazı geri çevrimi (EGR), egzoz gazının bir kısmını tekrar silindirlere vererek yanma sonucunda oluşan ısıyı düşürmeyi, bu şekilde çevre açısından zararlı azot oksit gazlarını (NOx) kontrol altında tutmayı hedefleyen sistemdir. Günümüz benzinli ve dizel motorlarında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Motora giren taze havanın yanmış egzoz gazı ile karışımı, yanma sıcaklığını ve (dizel motorlarda) fazla oksijen miktarını azaltır. NOx gazlarının oluşumu yüksek sıcaklıklarda çok hızlandığından, sıcaklığın kontrol edilmesi zararlı NOx gazları oluşumunun da kontrol edilmesini sağlar. EGR valfi ise yanmamış oksijeni egzoz gazından ayrıştırarak tekrardan yanma odalarına gönderen parçaya denmektedir.

egr nedir

EGR Valfi çalışma sistemi nedir?

EGR valfi yanma odalarında yanmayan oksijeni egzoz gazı içerisinden ayrıştırıp gönderir. Bu sayede yanma odalarında daha kaliteli bir patlama gerçekleşir.

EGR Valfi arızaları nelerdir?

EGR valfi zaman içerisinde egzoz gazlarından dolayı kurum yapabilmektedir. Buna bağlı olarak EGR valfi temizliği yapma ihtiyacı doğmaktadır. İçerisinde kömür tozuna benzer kurum birikmesi bu parçanın yanlış çalışmasına ve zamanla bozulmasına neden olabilmektedir. Bundan dolayı EGR valfi temizliği ve bakımı doğru zamanlarda yapılmalı, gerekli durumlarda değişimi yapılmalıdır.

EGR valfi kirlenirse veya bozulursa ne gibi sorunlar ortaya çıkar?

Genellikle EGR Valfi kirlenmesi veya bozulması sonrasından araç motorunun sarsıntılı bir şekilde çalışması veya hiç çalışmaması şeklinde kendini gösterebilir. Akabinde artan yakıt tüketimi gözle görülür oranda artacaktır. Çekiş düşüklüğü, hareket halindeyken titreme veya zıplama,tekleme gibi belirtiler göstermesi EGR Valfinin kirlendiğinin bir göstergesi olabilir. Eğer zamanında müdahale edilmez ise başka sorunların çıkması olasıdır. Bu nedenle en kısa zamanda EGR valfinin temizletilmesi gerekmektedir.

EGR valfi değişimi ya da temizliği nasıl yapılır?

EGR valfi hava filtresi ile egzoz manifold arasında bağlı olan bir parçadır. Bu parçanın değişim için öncelikle etrafındaki bazı yerler açılarak daha kolay bir çalışma alanı yaratılır. Ardından hava filtresi kazanı sökülür ve bağlantı yeri sökülmek için hazırlanır. EGR valfi manifold bağlantısında ayrılarak yenisi takılır ve parçalar toplanır. Eğer temizlik yapılacaksa EGR valfinin içi öncelikle bir fırça yardımıyla temizlenerek kaba pisliği alınır. Daha sonra Özel spreyler ve sıvılarda içerisinde var olan kurum tamamen temizlenir. Ardından kir çözücü sıvıların içerisinde bir süre bekletilen EGR valfinin üzerinde kalan tüm kurum ayrıştırılır. Ardından kurulanarak son kez bir spreyle üzerinde var olan kalıntılar temizlenir. Daha sonra manifold bağlantısı yapılarak montaj işlemi tamamlanır. EGR valfi temizliği veya değişimi ciddi bir ustalık gerektirmektedir. Bu tarz işlemlerin doğru yapılmaması durumunda aracınız daha büyük sorunlar çıkarabilmektedir.